Sam De Bruyn Toerisme Scheldeland 17 bijgesneden

Fietsen in Klein-Brabant

Met de fiets leer je in een dag al een mooi stuk van Klein-Brabant kennen. De vele jaagpaden op de dijk langs Schelde en Rupel zijn voor iedereen toegankelijk en zorgen voor kilometers fietsgenot. Maar verlaat de verhoogde dijken met hun mooie uitzicht over de natuur zeker ook even voor een ommetje doorheen een van de lieflijke dorpen en langs het vele erfgoed van Klein-Brabant. Of neem het veer en fiets verder aan de overkant van het water en ontdek meteen ook de Rupelstreek met zijn vele steenbakkerijen of de polders aan de overkant van de Schelde in Temse, Rupelmonde of Kruibeke.

Er zijn tal van themaroutes die je op weg zetten. We geven je enkele suggesties mee. Heb je honger gekregen van al dat fietsen? Stap even af en ga langs in een van de vele zaken die je een heerlijke portie paling of ander lekkers van de streek voorschotelen.

Foto Sam De Bruyn © Toerisme Scheldeland

Fietsen jaagpad Bornem Toerisme Vlaanderen

Fietsknooppuntennetwerk Scheldeland

Het uitgebreide netwerk van fietsknooppunten laat je toe om zelf makkelijk een route uit te stippelen van knooppunt naar knooppunt via wegen en paden die geschikt zijn voor de fiets. Wie vertrouwd is met het systeem, vindt overal vlot de weg dankzij de online routeplanner of de fietsknooppuntenkaart. Die laatste wordt tegen het voorjaar van 2021 herwerkt.

Foto © Toerisme Vlaanderen

Scheldedijkroute Mie De Backer Toerisme Scheldeland

Scheldedijkroute

Fiets de volledige west- en noordgrens af langs de verkeersvrije en verharde dijkwegen langs de Schelde van Puurs-Sint-Amands en Bornem en keer terug door het hart van Klein-Brabant én Vlaanderen, want vlakbij het zeer mooie dorpsplein van Opdorp peddel met je fiets langs het geografische middelpunt van Vlaanderen. Deze tocht van 43 kilometer is makkelijk te volgen dankzij fietsknooppunten.

Herstelde vlasrootput c Paul Segers

Fietsen langs vlasrootputten

De talrijke vlasrootputten in Klein-Brabant vertellen boeiende verhalen over een zeer arbeidsintensieve nijverheid uit het verleden, die je nu nog opmerkt in het landschap. De putten die vroeger dienden om vlas te roten, waarbij de sterke vezel van de stengel werd losgeweekt onder invloed van dauw of water, herbergen nu tal van planten en dieren. Met het vlas werd linnen geproduceerd en ook allerlei nevenproducten zoals verf, vloerzeep of brandstof. Na het waterroten werd het vlas te drogen gezet in kapelletjes, die je ongetwijfeld kent van oude landschapsschilderijen. Een fietsroute van 25 kilometer brengt je langs enkele mooie vlasrootputten.

Foto © Paul Segers

Groene wiel c Bornem

Wanneer de dijken breken

Twee fietsroutes in Klein-Brabant laten je kennismaken met gebeurtenissen in het verleden waarbij de kracht van het water de dijk deed breken. Enerzijds vertelt de fietstocht Fietsen langs overstromingsgebied het verhaal van de dijkdoorbraak van de Vliet, een getijdenzijriviertje van de Rupel, op zaterdag 3 januari 1976. Ruisbroek kwam onder water te staan en meer dan 2.000 mensen moesten geëvacueerd worden. Velen verloren zowat al hun bezittingen. De dijkdoorbraak was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen en zette Vlaanderen aan om het Sigmaplan op poten te zetten om ons te beschermen tegen dergelijke overstromingen. Het basistraject van 11 kilometer kan je indien gewenst uitbreiden tot 26 kilometer.

Een tweede route brengt je langs verschillende wielen. Dit zijn waterplassen die ooit zijn ontstaan door hevige overstromingen na een krachtige dijkdoorbraak. Dat kwam vroeger wel vaker door omdat de dijken minder hoog of stevig waren dan nu en soms werden ze ook met opzet doorgebroken als militaire strategie. Het kolkende water maakte een metersdiepe put buiten de bres, die ook lang na het herstel van de dijk nog zichtbaar blijft. Nu barsten deze wielen van het leven. Wie weet zie je hier wel een ijsvogel over het water scheren of naar vis speuren vanop een overhangende tak? De fietslus van 24 kilometer start aan het regionaal infokantoor ‘Het Landhuis’, of aan het Vlechtmuseum ‘De Zilverreiger’.

Foto Groene wiel © Bornem

Meer weten over
Klein-Brabant