Festival STROOM
... laat zinderende echo na!
Drie weken lang vonden op festival STROOM meer dan 6.000 cultuurliefhebbers hun weg naar de Scheldevallei voor unieke voorstellingen en verrassende performances. Ook op de tweede editie trok het festival volop de kaart van duurzaamheid en klimaat door haar programma af te stemmen op de omgeving en haar natuurlijke elementen.
Festival STROOM, dat was van 21 juni tot 14 juli verborgen parels ontdekken in de prachtige Scheldevallei. Met een breed programma wist het festival een groot publiek te bekoren. Niet alleen de lokale inwoners van de Scheldegemeentes tekenden present op het festival, maar ook cultuur- en natuurliefhebbers van over heel Vlaanderen waren op het appel. De organisatie blikt dan ook erg tevreden terug op een geslaagde editie en maakt zich al klaar voor de derde editie in 2024.
Sophie Detremmerie, festival manager STROOM: "De Schelde vormde drie weken lang het muzikale toneel op het kruispunt tussen natuur en cultuur. Een harmonieus evenwicht met artiesten, experten en beleidsmakers lieten een blijvende indruk na op het talrijk aanwezige publiek. We zijn blij dat we dit jaar opnieuw onze stempel hebben kunnen drukken op deze prachtige, maar fragiele Scheldevallei. Met STROOM hebben we onze stem voor duurzaamheid luid laten weerklinken, en we hopen dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen om de erkenning van de Scheldevallei tot Nationaal Park snel verwezenlijkt te zien.”
Duurzame discours
Naast cultuur en muziek, bevatte het festival ook een educatief luik. Met wandeldiscours bracht het honderden mensen fysiek in contact met het ecosysteem van de Scheldevallei. Partners als VITO, Li-Ann Phoa, het Waterbouwkundig Laboratorium, Forest to Plate, Cordeel en BRIK BOOM zorgden voor een fijne plukwandeling, een ervaring ronde de (ge)tijden en de drinkbaarheid van rivierwater.
foto (c) Tim Delmoitie
Prachtige concerten
Voor de opening kwamen meer dan 2.400 bezoekers afgezakt naar het Donkmeer in Berlare voor A Midsummernight’s Dream van Felix Mendelssohn, in een nieuwe, grappige regie en op tekst van Tom Goossens. Symfonieorkest Vlaanderen, versterkt met de zangers van Air4Six, stonden onder leiding van de Estse dirigent Risto Joost. Voeg daarbij de 4 kleppers van acteurs toe, Koen De Graeve, Ariane van Vliet, Tom Van Dyck en Alice Reijs, en je hebt een onvergetelijke voorstelling! Op zijn minst een van de hoogtepunten te noemen.
Onder de arcaden van het net gerestaureerde kasteel Wissekerke in Bazel bracht Gwen Cresens met zijn Black River Quartet een ode aan het water. Hij vuurde een muzikaal salvo af van jazz, klassiek, pop, chanson, met knipogen naar Händel en Bruce Springsteen.
Op Wijngoed Rhode in Melle vonden dan weer drie unieke wijnconcerten plaats met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, dat de aanwezigen liet proeven van wijn uit de Scheldevallei, gecombineerd met aangepaste klassieke muziek.
Dender Discover was dit jaar concert hopping van de Rechtbank in Dendermonde naar het charmante kerkje in Vlassenbroek tot het Scheepvaartmuseum in Baasrode. Muzikanten als Slagwerk Den Haag zetten het publiek aan om afval te verzamelen voor het concert, waarmee zij demonstreerden welke mooie geluiden je ermee kan toveren. Verfrissend!
foto (c) Björn Comhaire
Unieke STROOMboot
Op 12 juli vond het laatste oeverconcert plaats in Schellebelle, de eindhalte na twee weken varen op de Schelde. De bemanning van het schip ‘De Vrijbuiter’ werkte uiterst hard om hun historische tsjalk uit 1902 CO2-neutraal te maken. Met zonnepanelen, een elektrische motor en een windturbine vaarde het zeilschip van Wintam, over Rupelmonde, Schelle, Niel, Boom, Rumst, Willebroek, Sint-Amands, Dendermonde, Hamme, Zele tot in Schellebelle, Wichelen. Elke avond verzamelde een zee van mensen aan de kades om er te genieten van intieme muziek met de Scheldevallei als decor. Innemend!
foto (c) Tim Delmoitie
STROOM is een hefboom voor de hele regio
Wie naar een concert kwam, werd aangemoedigd om de regio te ontdekken via uitgewerkte wandel- en fietstochten en overzetboten. Met de STROOMdeals kon je als bezoeker op vertoon van je STROOMconcertticket genieten van gratis fietsen of een lokale apero bij je B&B, of kon je gratis musea in de regio bezoeken. De samenwerking met Toerisme Scheldeland, Waasland en Rupelstreek, en met Vlaanderen Vakantieland bleek een win-win. STROOM draagt daarmee bij aan Reizen naar Morgen-policy van Toerisme Vlaanderen, om zo de toerismedruk op de grote steden te verminderen.
Vertrekkend vanuit het Festival van Vlaanderen en kandidaat Nationaal Park Scheldevallei, connecteerde het festival tal van partners. De Vlaamse Waterweg, VITAZ, KBC, Aquafin, Garage Mertens en de Nationale Loterij brachten elk hun duurzame insteek aan. Maar ook regiogebonden partijen zoals Interwaas of Maatschappij Linkerscheldeoever, de beide Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, het Dendermondse bier Vicaris én alle 16 gemeenten speelden een rol in het versterken van het festival en daarmee de regio. Met dank ook aan de Vlaamse Overheid, de Belgische tax shelter, Europa en ontwerpster Toos Franken.
STROOM maakt meteen ook de data van de derde editie bekend: 19 juni – 7 juli 2024 in de Scheldevallei. Meer info volgt later.