Het Verhaal van Vlaanderen
In het Verhaal van Vlaanderen duikt Tom Waes op onnavolgbare wijze in onze geschiedenis. Je beleeft historische ontdekkingen, Vlaamse veldslagen of spraakmakende romances vanop de eerste rij. In aflevering zes staat o.a. de Schelde en Antwerpen centraal. Meer bepaald het Beleg en de Val van Antwerpen in 1585. Het Beleg van Antwerpen tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon op 3 juli 1584, duurde veertien maanden en eindigde op 17 augustus 1585 met wat de Val van Antwerpen wordt genoemd. Dit bracht een eind aan de Gouden Eeuw van Antwerpen. Antwerpen werd tijdens het beleg geleid door Filips van Marnix van Sint-Aldegonde in de strijd tegen het reguliere leger onder leiding van Alexander Farnese, hertog van Parma.
Kastelen van de Schelde
De aflevering legt helder het strategisch belang van de Schelde uit. De prachtige stroom van de Schelde oefent sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht uit. Talrijke kastelen en burchten werden gebouwd aan de oevers van de Schelde ter verdediging van de welvarende regio. De grillige rivier was hierdoor een belangrijke getuige van strijd tussen vele binnenlandse en buitenlandse machthebbers. In de loop der eeuwen zijn burchten en kastelen vernield of afgebroken. Kastelen die wel bleven bestaan werden meestal verbouwd tot buitenverblijf voor gegoede burgers ook gekend als hoven van plaisantie. Vandaag de dag zijn enkele van die sites vernieuwd, toegankelijker gemaakt en voorzien van extra beleving. Wat maakt dat de Scheldevallei nog steeds de thuisbasis is van enkele prachtige kastelen: de Kastelen van de Schelde.
Een van die kastelen is kasteel Marnix de Sainte Aldegonde. Filips van Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598) is een voorvader van de huidige baron en eigenaar van het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde. Hij was de rechterhand van Willem van Oranje. Hij heeft echter nooit op het kasteel gewoond aangezien dit pas in 1773 in handen van de familie kwam. Als buitenburgemeester van Antwerpen verbleef hij in 1585, tijdens het Beleg en de Val van Antwerpen, wel in een ander Kasteel van de Schelde: Het Steen.
foto's beelden uit Het Verhaal van Vlaanderen (c) productiehuis De Mensen