Jonge otter gespot in Blaasveldbroek
In de voorbije weken is er driemaal een jonge otter gespot in Blaasveldbroek met een wildcamera. Goed nieuws. Het toont aan dat de otter aan een voorzichtige comeback bezig is, dat de waterkwaliteit stilaan verbetert, dat het visbestand goed zit in Blaasveldbroek en dat naast Blaasveldbroek de otter nog andere natuurgebieden nodig heeft … Hier wordt in kandidaat Nationaal Park Scheldevallei en Natuurpark Rivierenland hard aan gewerkt. Via het project Otterland werken we we samen met verschillende partners om de otters meer kansen geven en een aantal knelpunten wegwerken. Daarnaast zijn we ook bezig met een soortenbeschermingsplan voor otter.
De otter is een paraplusoort
Dit betekent dat bij bescherming van die soort automatische andere soorten in dezelfde regio worden beschermd. Het leefgebied van de otter kan tot 20 km² beslaan. De bescherming van de otter komt dan ook heel wat andere waterdieren en -planten ten goede. Maatregelen om de otter te beschermen, moeten dus op grote schaal worden uitgerold. Veilige verbindingen tussen de verschillende leefgebieden, en de kwaliteit van het water vormen de kern voor het herstel van een otterleefgebied. Otters zijn heel gevoelig voor waterverontreiniging. Ze staan aan de top van de voedselketen en krijgen via de vissen die ze eten, giftige stoffen binnen zoals pcb’s en zware metalen. Die giftige stoffen hebben een negatieve invloed op hun gezondheid. Schoon water is bijgevolg belangrijk voor otters, waardoor ze een indicatorsoort zijn voor een goede waterkwaliteit.
Nationaal Park Scheldevallei is goed voor de otter
Wat goed is voor de otter is goed voor de Scheldevallei! En viceversa. Na enkele decennia van onduidelijkheid kunnen we met zekerheid zeggen dat er sinds enkele jaren opnieuw otters voorkomen in Vlaanderen. Dankzij projecten als het Sigmaplan zien we een significante verbetering van een aantal van hun leefgebieden. Vandaag profiteert de otter mee van het spectaculaire herstel van de typische riviernatuur in bepaalde gebieden van de Scheldevallei. Toch hebben we nog een lange weg te gaan om de toekomst van de otter in Vlaanderen veilig te stellen. De voornaamste pijnpunten zijn de nog te beperkte en verontreinigde visbestanden in de Schelde, en het te kleine en versnipperde leefgebied. Het project ‘Otterland’, focust op het verbinden van de natuurlijke en seminatuurlijke waterrijke gebieden.
Natuurverbinding en waterkwaliteit: twee belangrijke doelstellingen voor ons kandidaat Nationaal Park. We willen de komende jaren hard werken aan de uitbouw van robuuste ecologische verbindingen. In die verbindingsgebieden is het de bedoeling om de landschappelijke kwaliteit te bewaren, herstellen en versterken in functie van de biodiversiteit. Ook werken aan waterkwaliteit staat hoog op onze agenda. Belangrijk hierbij is de verdere uitrol van de ontdubbeling van het rioleringsnetwerk. De inwerkingtreding van de overloopstorten van riolering hopen we te beperken. Meer hierover zal je kunnen lezen in onze operationeel en masterplan.
Blaasveldbroek
Het Blaasveldbroek is 160 hectare groot en heeft voor ieder wat wils. In het otter- en bevereiland kun je gezellig picknicken en met wat geluk een échte bever spotten. Verschillende watervogels vinden het fijn vertoeven rond de vijvers en op de natte gronden. Je kan er fuut, reiger, meerkoet, waterhoen en verschillende soorten eenden spotten. De wielewaal, blauwborst en ijsvogel brengen met hun kleurrijk verenpak extra leven in de brouwerij.
Een beetje geschiedenis
Ook historisch heeft het Blaasveldbroek heel wat in petto. Het is gelegen in de vlakte van de Rupel. De vallei werd gedurende eeuwen opgevuld door meegevoerde sedimenten bij de op- en neergaande beweging van deze rivier. Ze is dan ook rijk aan fossielen, vooral uit de ijstijden. De beenderen van mammoets en andere uitgestorven diersoorten kan je bezichtigen in de onthaalpoort Het Broek. Aan de rand van het bos werd rond 1870 zelfs een voorhistorisch paaldorp ontdekt.
Door de vele overstromingen van de Rupel was het Blaasveldbroek eeuwenlang ontoegankelijk gebied. Het landschap veranderde sterk vanaf de 12de eeuw toen de rivier werd ingedijkt. Overstromingen bleven uit en hooilanden ontwikkelden zich. De laag turf, die door eeuwenlange veenafzetting ontstond, werd door de bewoners gebruikt als brandstof. Zo ontstonden de vijvers.
In 1920 werd een groot deel van het gebied aangekocht door de luciferfabriek Union Allumettière. Die plantte er een populierenbos waarvan ze het hout gebruikten om lucifers van te maken. Helaas bedreigde dit populierenbos de soortenrijke hooilanden. Het Agentschap voor Natuur en Bos startte daarom recent met het kappen van populieren om zo een herstel van de ecologisch waardevolle hooilanden mogelijk te maken. De populier komt nog altijd veel voor, maar ook andere loofboomsoorten winnen terrein.
Om te ontdekken
Met twee speelzones vormt het Broek een ideale speelplek voor kinderen, zeker met het otter- en bevereiland! Een idyllisch plekje natuur waar de speelse otter en de bouwlustige bever zich helemaal thuis voelen. Het eiland is een oase van rust en gezelligheid. De lange zitbanken nodigen uit tot heerlijk picknicken. Kinderen kunnen er zich uitleven op de zandspeelberg, water uit de grond pompen en takken zoeken om de beverdam te verstevigen. In het onthaalcentrum dat op zondag voor iedereen toegankelijk is, kan je de otter en de bever ontmoeten.
De speelzones "Bevereiland” en “Kraaienbos” worden vernieuwd, de eerste werken zijn ondertussen gestart. Gelukkig is het in deze werfzone niet overal verboden toegang en zijn er al zones waarin je al mag spelen. Dus ravotten maar! Ontdek net zoals Adil El Arbi het boomstammenparcours en voel je een beetje een avonturier in de Vlaamse “jungle”. Of laat je muzikale talenten los op onze unieke metallofoon.
bron: Natuur en Bos