Kom trekvogels spotten in Rivierpark Scheldevallei!
Veel broedvogels beginnen in de herfst aan hun najaarstrek. Heel wat vogels vertrekken uit onze contreien richting het zuiden. Maar een deel komt ook bij ons overwinteren. Begin oktober is zelfs het hoogtepunt van de vogeltrek. Met miljoenen zijn ze deze dagen. De trek kan je op zich overal waarnemen. Maar sommige plekjes lenen zich er nog iets beter toe.
Het Zwin in de Schelde Delta
Het Rivierpark Scheldevallei werkt binnen de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta samen om de interactie tussen natuur en cultuur in de spotlights te zetten. Dit gebied van wel 5.500 km² groot ambieert de titel Geopark Schelde Delta. Dit is een UNESCO-label dat deuren opent naar internationale aandacht en wetenschappelijk onderzoek, naar regionale profilering en naar een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod.
Binnen dit prachtige gebied ligt het Zwin. Dit is een van de populairste tussenstops van doortrekkers. Jaarlijks landen in het Zwin vele duizenden vogels om er te broeden, te overwinteren of naar voedsel te zoeken. Het is er een voortdurend komen en gaan van vogels. Sommige houden even halt. Andere blijven weken of zelfs maanden ter plekke. Het Zwin is één van de belangrijkste vogelgebieden langs de Belgische kust en zelfs van heel België.
Foto © Vilda - Yves Adams
Twee locaties in het Rivierpark getipt
Maar ook in het Rivierpark Scheldevallei zelf kennen we mooie plaatsjes om de trekvogels te spotten. Natuurpunt tipt tien plaatsjes in Vlaanderen en twee daarvan bevinden zich in ons Rivierpark.
Noordelijk Eiland Wintam
Het Noordelijk Eiland is te vinden tussen de oude en de nieuwe loop van het Zeekanaal en de Rupel.
Het gevarieerde landschap is een paradijs voor water- en andere vogels: vol wilgenstruwelen, kruidenrijk grasland, zandduinen, slikplaten en zoetwaterpartijen. Het Eiland is dan ook een echte trekpleister voor vogels. Breng je verrekijker dus maar mee! Vanuit de vogelkijkhut op het eiland heb je een prachtig zicht op broedende, pleisterende en doortrekkende watervogels en steltlopers.
Nog een tip van natuurpunt: “Neem de overzet en ontdek ook het gebied aan de andere kant van de Rupel: Walenhoek-Niels Broek. Op de vijvers van Walenhoek zijn futen, knobbelzwanen, kuifeenden, meerkoeten en waterhoentjes bijna het hele jaar aanwezig. Ook verschillende soorten meeuwen, aalscholvers en blauwe reigers zijn hier regelmatig te zien. Rietkragen en struweel wisselen elkaar nu af, ideaal voor rietvogels zoals blauwborst en kleine karekiet.”
Kalkense Meersen
De Kalkense Meersen bestaan uit vochtige hooi- en graslanden. De Kalkense Vaart verdeelt de meersen in Broekmeers en Molenmeers. Duizenden jaren lang drukt de Schelde hier een stempel op het landschap en vormde het tot wat het nu is.
Rust, water, de opmerkelijke biodiversiteit maar vooral de weidsheid van dit gebied is uniek in onze omgeving. Het is één van de laatste plekken die nooit intensieve of ingrijpende menselijke activiteiten moest ondergaan. Voor tal van vogels is dit het paradijs. . Er is nestgelegenheid voor allerlei watervogels, zoals de slobeend en de zeldzame zomertaling. De iconische grutto en kievit vinden hier één van de laatste geschikte broedzones. In de bloemrijke hooilanden broeden rietgors, roodborsttapuit en sinds kort is zelfs het bedreigde paapje teruggekeerd. Maar nu kom je natuurlijk om omhoog te kijken naar de overvliegende zwermen.
Foto © Noordelijk Eiland - Myriam Thys (scheldeland.be)
EuroBirdwatch op 2 en 3 oktober
De vogeltrek boeit de mens al eeuwenlang. Tijdens het eerste weekend van oktober wordt jaarlijks de EuroBirdwatch georganiseerd. Dit is een grootschalige Europese vogeltrektelling. Op veel plaatsen tellen vrijwilligers de vogels die overvliegen. In ons land wordt dit opgevolgd door Natuurpunt.
Alle resultaten worden continu geüpdatet op www.facebook.com/EuroBirdwatch of op de website www.eurobirdwatch.eu.
Foto © Vilda - Yves Adams