Provincie Oost-Vlaanderen reikt eerste Tragewegenawards uit
Scheldevallei met Temse, Hamme en Lebbeke in de prijzen
Op dinsdag 4 oktober 2022 werden voor de eerste maal de Tragewegenawards uitgereikt. De Provincie Oost-Vlaanderen wil daarmee de lokale besturen in de kijker plaatsen die actief bezig zijn rond dit thema. De gemeenten Temse, Hamme en Lebbeke die in de prijzen vielen, maken alle drie deel uit van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei. Het zijn bovendien ook allemaal gemeenten die intekenden op het traject Trage wegen van Regionaal Landschap Schelde-Durme.
"Temse, Hamme en Lebbeke zijn de verdiende winnaars van de tragewegenawards. De drie gemeenten voeren een zeer actief tragewegenbeleid, dat ook andere gemeenten kan inspireren om nog meer in te zetten op trage wegen. Op die manier kunnen we een provinciebreed netwerk van trage wegen ontwikkelen tegen 2025", vertelt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit.
Medewerker Lies Vervaet, Regionaal Landschap Schelde-Durme: "Dat de 3 winnaars net allemaal ondersteund werden door ons Regionaal Landschap is de kroon op onze jarenlange samenwerking. Wij kijken ernaar uit om nog meer steden en gemeenten te ondersteunen en ons verder in te zetten voor de optimalisatie van trage wegen binnen ons werkingsgebied."
De winnaars krijgen elk een bedrag van 1 500 EUR om te besteden aan het inhuren van een foodtruck op een tragewegenevenement. De winnende gemeenten krijgen ook een bordje om te bevestigen in het gemeentehuis of op een andere plek in de gemeente.
Awards
15 Oost-Vlaamse lokale besturen dienden hun kandidatuur in voor één of meerdere awards. Een jury selecteerde drie gemeenten per award. Waarna Temse, Hamme en Lebbeke gekozen werden als winnaars.
De lifetime Achievement award, voor gemeenten die al lang en intensief aan hun tragewegenbeleid werken, ging naar Temse. Ook Lebbeke was genomineerd in deze categorie. Deze gemeente ging echter met de Award Beste Burgerbetrokkenheid lopen. Als pilootgemeente bij wegspotters en met hun vele activiteiten voor burgers (dag trage weg, kaarten, wandelingen) is Lebbeke de gemeenten die zijn inwoners meest intensief betrekt bij het tragewegenbeleid. Ook Hamme stond op de shortlist voor deze award. Zij haalden het net niet maar werden dan weer in de bloemetjes gezet met de Schoonheidsaward. De Vrouwbroekdijkwegel werd verkozen tot mooiste trage weg. Het is een pittoreske historische dijkweg aan een zeer rustig en belangrijk natuurgebied.
Foto wandeling in Lebbeke (c) Provincie Oost-Vlaanderen
Trage wegen
Trage wegen zijn paden bedoeld voor langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers. Deze wegen vormen een fijnmazig sluitstuk en staan in verbinding met de lokale fietsnetwerken. Sinds de coronacrisis worden de trage wegen meer en meer gebruikt. De lokale besturen investeerden de afgelopen jaren dan ook veel in de (her)aanleg van deze wegen. Het netwerk gebruikt men om naar de winkel, de school of het werk te gaan. Daarnaast bieden ze ook een hoge recreatieve waarde. Vele lopen door mooie natuurgebieden en kennen ook hun eigen flora en fauna.
Actief tragewegenbeleid
Sinds 2008 voert de Provincie Oost-Vlaanderen daarom een tragewegenbeleid. Gemeenten worden ondersteund bij de opmaak van tragewegenplannen en bij de realisatie van de heropening of heraanleg van trage wegen. Voor de heraanleg van trage wegen en de plaatsing van naamborden kunnen lokale besturen ook een beroep doen op subsidies bij de Provincie Oost-Vlaanderen. Daarnaast speelt burgerparticipatie een belangrijke rol bij het tragewegenbeleid. Burgers worden actief betrokken bij de opmaak van de plannen en wegen mee op het beleid. Ook het wegspottersproject is waardevol. Groepen vrijwilligers controleren jaarlijks de staat van de trage wegen in hun gemeente of stad; 15 gemeenten doen al mee.
In het werkingsgebied van Regionaal Landschap Schelde-Durme kunnen gemeenten beroep doen op hen voor de opmaak van een tragewegenplan en het concreet openstellen en beter toegankelijk maken van trage wegen.
foto Vrouwenbroekdijkwegel (c) Provincie Oost-Vlaanderen
Dag van de Trage Weg: 15 en 16 oktober
Binnenkort worden de trage wegen in heel Vlaanderen en Brussel weer in de kijker gezet. Op Dag van de Trage Weg gaan duizenden wandelaars, fietsers, kinderen en andere levensgenieters samen op pad. Langs bekende, onbekende en zelfs bedreigde paadjes. Van de Westhoek tot het Maasland. In het groen en in de stad. Langs historische wegen of nieuwe doorsteken.
Dag van de Trage Weg is dé opendeurdag voor alle trage wegen in ons land. Dankzij lokale besturen, werkgroepen en organisaties die overal verspreid in Vlaanderen en Brussel een activiteit op poten zetten.