Beleidsmedewerker/ster
Natuur, ruimte en omgeving

(100 % VTE - onmiddellijke indiensttreding)

De Scheldevallei kent een unieke natuurwaarde. En het gebied biedt realistische kansen om verdere natuurversnippering tegen te gaan en de bestaande natuurkernzones te verbinden tot een meer aaneengesloten netwerk van natuurclusters. Andere prioriteiten zijn waterretentie en koolstofopslag vergroten en de functie van de vallei als klimaatbuffer voor overstroming en droogte verder versterken. In het master- en operationeel plan van Nationaal Park Scheldevallei staat dan ook het verbinden en verweven van de natuurclusters centraal. We zetten in op groenblauwe verbindingen in de verstedelijkte omgevingen om de versnippering van natuur tegen te gaan en om open ruimte plekken te voorzien om te recreëren.

Met onthaalplannen en de onthaalinfrastructuur willen we werken aan een goede spreiding van bezoekers in tijd én ruimte. Deze visie zal voortbouwen op de bestaande onthaalvisies. Om in Nationaal Park Scheldevallei ten volle te kunnen genieten met respect voor de natuurwaarde zijn een slimme ontsluiting en verblijfscapaciteit belangrijke aandachtspunten. Een verder uitgewerkt en gedifferentieerde ontsluiting is nodig, aangepast aan de juiste doelgroepen met diverse onthaalpoorten en -plekken, en met oog voor de verschillende vervoersmodi. Hierdoor kunnen bezoekers intuïtief de streek verkennen.

Wil jij je graag inzetten voor een kwaliteitsvolle en toekomstgerichte leefomgeving en mee nadenken over ecologische aspecten van het omgevingsbeleid? Ben jij iemand die met veel enthousiasme, maar ook met zin voor realisme, wil meehelpen aan het ontwikkelen van visies en strategieën en die daarvoor de politieke besluitvormers en diverse stakeholders warm kan maken? Stort je dan op deze rol.

RLSD Team 28

Organisatie

De Scheldevallei werd als Nationaal Park erkend op 13 oktober 2023. In april 2024 werd hiervoor een aparte vzw Nationaal Park Scheldevallei opgericht.

Nationaal Park Scheldevallei werkt momenteel met een team van 2 personen: een projectcoördinator en een medewerker communicatie. In de loop van 2024 en 2025 zullen, naast deze vacature, nog 3 bijkomende medewerkers aangeworven worden. We delen bovendien de kantoren met de 18 medewerkers van Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Dit kantoor bevindt zich op wandelafstand van het NMBS-station van Wetteren, in het voormalige gemeentehuis: Markt 1, 9230 Wetteren. We plannen in de komende jaren een verhuis naar Dendermonde.

Pijlerkaart verbinden en verweven

Functieomschrijving

Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de acties en ambities van Nationaal Park Scheldevallei m.b.t. Natuur, Ruimte en Omgeving.

  • Je zorgt mee voor de uitwerking van de visievorming rond ruimtelijk beleid met als leidraad het operationeel en masterplan van Nationaal Park Scheldevallei.
  • Je denkt mee na over de strategie m.b.t. het verbinden van onze natuurclusters, het verbinden van de rivieren met achterliggende natuurgebieden en de verweving van natuur en landbouw.
  • Je draagt bij aan het bedenken, plannen en coördineren van gerichte acties in samenwerking met de beleidsmedewerker Natuur en Landbouw rond o.a. het bestrijden van licht- en geluidspollutie, het verbinden door kleine landschapselementen, versterken van groenstructuren, …
  • Je staat ook in voor de koppeling met de beleidsplannen Ruimte van de gemeenten, Provincie Oost-Vlaanderen en Provincie Antwerpen en het Sigmaplan.
  • In samenwerking met de beleidsmedewerker publiekswerking help je mee aan de ontwikkeling van onthaalplannen en onthaalinfrastructuur met als hoofddoel een goede spreiding van bezoekers in tijd én ruimte. Je hebt hierbij aandacht voor de draagkracht van de natuur en de (beschermde) soorten.
240621 Rupelmonde Otter 044 LR c Tim Delmoitie

Als beleidsmedewerker sta je mee in voor de algemene projectcoördinatie, projectadministratie en het uitbouwen van netwerken.

  • Je trekt met hulp van de coördinator van het Nationaal Park de acties Natuur, Ruimte en Omgeving vanaf de opstartfase (visievorming, financiering, voorbereiding, overleg stakeholders, uitwerking, aanvragen offertes) tot in de eindfase (opvolging en nazorg). Je werkt hierbij nauwgezet samen met de verschillende actoren (overheden, natuurverenigingen, toeristische verenigingen, ondernemers, scholen …). Je zoekt actief naar mogelijke samenwerkingen zodat de werking op een breed draagvlak kan rekenen.
  • Je staat in voor de communicatie over je dossiers met de betrokken overheden, actoren en bewoners (via overleg, infovergaderingen, input voor nieuwsbrieven, publieksactiviteiten die de participatie bevorderen, …) en. Je start initiatieven op om nieuwe knelpunten aan te pakken en oplossingen aan te reiken.
  • Je zoekt actief mee naar financiering. Je streeft hierbij naar maximale win-win situaties en koppelingsmogelijkheden met de beschikbare beleidsinstrumenten en middelen om deze gebundeld in te zetten voor realisaties in het gebied.

Vereisten

  • Masterdiploma of gelijkwaardig door bijscholing en/of ervaring
  • Bij voorkeur vijf jaar relevante werkervaring.
  • Je onderschrijft de basisfilosofie en doelstellingen van Nationaal Park Scheldevallei.
  • Verzamelen en verwerken van ruimtelijke gegevens en plannen. Vlot kunnen werken met software van de dienst (o.a GIS)
  • Ervaring met proces- en projectmanagement in een beleidsmatige context, meer specifiek op het vlak van geïntegreerde gebiedsgerichte projecten.
  • Basiskennis van het beleid binnen de ruimtelijke planning in Vlaanderen en in de provincies. Je vindt het interessant om je te verdiepen in wet- en regelgevingen.
  • Je hebt affiniteit met natuur en landschap.
  • Je kan werken met Officetoepassingen. Je hebt kennis van presentatietechnieken.
  • Je hebt een basis Frans en Duits en een goede beheersing van het Engels (mondeling en schriftelijk) in het kader van mogelijke Europese projecten.
  • Je bent bereid om flexibele werkuren te presteren (af en toe avond- en weekendwerk).
  • Je beschikt over een rijbewijs B.

Extra competenties

  • Je hebt affiniteit met het werkingsgebied van Nationaal Park Scheldevallei
  • Je bent communicatief sterk (mondeling én schriftelijk).
  • Je bent positief ingesteld t.o.v. samenwerking met diverse actoren (overheden, natuursector, landbouwers, toeristische sector, ondernemers, inwoners en vrijwilligers).
  • Je bent kwaliteitsbewust.
  • Je bent correct, diplomatisch, aangenaam en motiverend in je contacten.
  • Je hebt een probleemoplossend vermogen en beschikt over een pragmatische geest en organisatorisch talent.
  • Je kan zelfstandig, doelgericht en nauwgezet werken. Je durft initiatief nemen. Je bent ook in staat om als volwaardig lid van een team te functioneren en je draagt effectief bij aan een gezamenlijk resultaat.

Werkvoorwaarden

  • Afwisselende en maatschappelijk relevante job met ruimte voor eigen inbreng.
  • Contract van onbepaalde duur, onmiddellijke indiensttreding.
  • Standplaats: Markt 1, Wetteren (op wandelafstand van het NMBS station). Op termijn Dendermonde.
  • Marktconforme verloning afhankelijk van te valoriseren anciënniteit en relevante ervaring (paritair comité 329.01 – schaal L1). Ter info: brutoloon voor een voltijdse functie: 0 jaar anciënniteit: € 3.572,28 ; 5 jaar: € 4.187,64; 10 jaar € 4.527,51 euro. Geïndexeerd salaris met dertiende maand en dubbel vakantiegeld.
  • Maaltijdcheques, fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering, kosteloos woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, werklaptop en GSM met abonnement. Fiscaal toegelaten vergoeding voor het gebruik van de eigen wagen en fiets voor dienstverplaatsingen.
  • Flexibele uurregeling. Mogelijkheid tot telewerk.

Praktisch

Kandidaten sturen voor 8 november 2024 een e-mail naar info@nationaalparkscheldevallei.be met als onderwerp 'sollicitatie beleidsmedewerker Natuur, Ruimte en omgeving’ met volgende documenten in bijlage: 'familienaam_voornaam_cv' en 'familienaam_voornaam_motivatiebrief'. Na een voorselectie op basis van CV en motivatie worden de weerhouden kandidaten per e-mail uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Deze vinden plaats op vrijdag 15 november (eerste ronde gesprekken) en vrijdag 22 november (tweede ronde gesprekken).

Je kan rekenen op een vlotte en discrete behandeling van je kandidatuur.

Inlichtingen

Tom Wezenbeek, coördinator Nationaal Park Scheldevallei
GSM 0473 94 24 03 of tom.wezenbeek@nationaalparkscheldevallei.be