Verdwenen vissoorten terug in de Schelde
Recent verschenen er heel wat positieve berichten over het visbestand in de Schelde. Door de verbeterde waterkwaliteit komen bepaalde soorten stilaan terug. Nationaal Park Scheldevallei is alvast heel ambitieus om met tal van acties deze positieve evolutie verder te zetten.
Van nature zijn de Schelde en haar zijrivieren voedselrijk maar in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de stroom tussen Gent en Antwerpen nagenoeg dood. Zonder zuurstof en met veel toxische stoffen was dierlijk leven voor het grootste deel uitgesloten.
In de jaren 90 kwam er een eerste kentering. Waterzuiveringsstations zorgden voor een betere waterkwaliteit. De aanpassing van het Sigmaplan in 2005 aan nieuwe wetenschappelijke inzichten, was een volgend belangrijk kantelpunt. Sindsdien levert het Sigmaplan immers met haar overstromingsgebieden ook een noodzakelijke bijdrage aan de Europese natuurdoelen voor Vlaanderen. “De effecten van de verbeterde waterkwaliteit lieten vervolgens niet lang op zich wachten. Ondertussen zijn de Schelde en haar zijrivieren terug kraamkamers voor vissen. Zo zijn de spiering, fint en zeeprik helemaal terug. En hierdoor zien we ook de stelselmatige terugkeer van visetende vogels en zelfs de otter”, aldus Tom Wezenbeek van Nationaal Park Scheldevallei.
De positieve evolutie die de Schelde doormaakt werd deze week bevestigd door enkele berichten. Zo zette het Agentschap Natuur en Bos de grote modderkruiper uit in de Polders van Kruibeke. Hiermee kan deze unieke vis na 50 jaar afwezigheid de weg terugvinden naar de rest van de Scheldevallei.
En in een plas in de polder langs de Schelde in Kruibeke werd een houting aangetroffen tijdens een vismonitoring van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De zalmachtige houting wordt aanzien als ‘uitgestorven’ in onze contreien. Buiten een enkele waarneming tien jaar geleden, was het honderd jaar geleden dat hij nog gespot werd. Bij het INBO noemen ze het dan ook een wonderbaarlijke visvangst. Het is opnieuw een bewijs dat de waterkwaliteit erop vooruit is gegaan want de houting is heel gevoelig aan vervuiling.
Nationaal Park als nieuw kantelpunt voor verdere verbetering
De enorme revival van de natuurkwaliteit gecombineerd met het unieke van de getijdennatuur op Europese schaal, zorgde eerder deze maand voor een erkenning van de Scheldevallei als Nationaal Park door de Vlaamse overheid. Deze erkenning zal volgens Tom Wezenbeek zorgen voor een verdere verbetering van de waterkwaliteit en dus de biodiversiteit. “We hebben immers in onze plannen veel aandacht voor het verbeteren van de waterkwaliteit van de Schelde en haar zijrivieren. We willen overstorten, die een duidelijke bron van vervuiling zijn, aanpakken. Ook vermesting van water is zeer nadelig voor het leven in het water. Aanvullend op de Vlaamse regels rond bemesting willen we om dit tegen te gaan de waterzuiveringsinstallaties die nutriënten zoals fosfaten niet zuiveren, laten aanpassen. Tenslotte plannen we om milieuvriendelijke lokale waterzuiveringsinstallaties, waar planten het werk doen, te installeren op plekken waar riolering te duur is.” De partners van Nationaal Park Scheldvallei zoeken voor al deze acties samenwerking met Aquafin.
“We gaan ervoor zorgen dat binnen 20 jaar 2023 met de oprichting van Nationaal Park Scheldevallei als derde kantelpunt zal worden aanzien. De voorbije berichten over de terugkeer van vissoorten in de Schelde en haar zijrivieren zullen dus zeker niet de laatste geweest zijn”, zeggen beide voorzitters, gedeputeerde Jan De Haes en gouverneur Carina Van Cauter, in koor.”