Vlassenbroek krijgt stilaan vorm
Een compartimenteringsdijk verdeelt het gebied van zo’n 240 hectare in 2 delen. Het noordelijke deel is een gebied met een gecontroleerd gereduceerd getij (GGG): via de inwateringssluis stroomt een beperkte hoeveelheid water op het ritme van het getij in en uit het gebied. Zo wordt de natuurlijke werking van een getijdenrivier nagebootst, waardoor het gebied deel gaat uitmaken van het ecosysteem van de Schelde. Getijdengebieden blinken uit in diversiteit. Zeker die van de Schelde: er is het ritme van eb en vloed, de unieke overgang van zoet naar zout en het samenspel tussen water, zand en slib. In die wereld van verschillen boetseert de rivier een netwerk van slikken, schorren, geulen en kreken. Elk van die biotopen heeft zijn eigen typische bewoners.
Het zuidelijke deel is geen GGG maar is door de instelling van hoge grondwaterstanden essentieel voor de ontwikkeling van waardevol wetland. Een toplocatie voor vochtminnende bomen, zoals elzen, essen en wilgen. Op andere plaatsen schiet dan weer riet op, een lokroep voor kieskeurige vogels, die Vlassenbroek misschien komen ontdekken.
De populatie van oeverzwaluwen in Vlaanderen is sterk gedaald: op 20 jaar tijd van 6.000 à 7.000 paren naar 2.000 paren. De oeverzwaluw maakt zijn nest in steile rivieroevers. Maar omdat de meeste van die oevers door de mens vernietigd werden, zoekt de vogel steeds vaker zijn toevlucht tot kunstmatige nestwanden. In Vlassenbroek helpt lokale natuurvereniging Vogelwerkgroep ’s Heerenbosch ons om zo’n oeverzwaluwwand te bouwen en te onderhouden.
Natuurpunt al decennialang actief in Vlassenbroek
De Vogelwerkgroep ’s Heerenbosch maakt deel uit van Natuurpunt ’s Heerenbosch. Al in 1974 stippelde deze vereniging wandelpaden uit in Vlassenbroek en organiseerde ze begeleide wandelingen. Ze verwierven tal van percelen en beheerden die als natuurgebied, om de typische natuur langs de Schelde te herstellen en verder te ontwikkelen. Natuurpunt ‘s Heerenbosch zet ook in op maximale beleving voor wandelaars en natuurliefhebbers en het behoud en herstel van de cultuurhistorische en erfgoedwaarden in het gebied.
Zeldzame vogels
Vlassenbroek is heel divers op het vlak van fauna en flora. Je kan hier tal van zangvogels spotten, zoals de blauwborst. Afgelopen zomer werden er ook enkele soorten waargenomen die erg zeldzaam zijn in België. Zo vertoefde hier lange tijd een dwergarend en broedde er een koppel zwarte wouwen.
Bron: nieuwsbrief Sigmaplan november 2022
Verder in de nieuwsbrief: meer over de werken in Vlassenbroek Noord en Zuid, de ontpoldering Uiterdijk, overloopdijken, ontspanning langs de Schelde, ...