Praktisch

Rivierpark Scheldevallei verken je het best te voet of met de fiets. Verspreid over het hele park vind je parkings waar je makkelijk je bezoek kan starten. De deelgebieden zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer.

Uniek aan de Scheldevallei zijn de vele veren die je van de ene over naar de andere brengen. Ze zijn gratis, varen het hele jaar door uit en zijn enorm populair bij wandelaars en fietsers. Een absolute aanrader!

Zes toplocaties om je bezoek te starten

Je bezoek starten, doe je bij voorkeur bij een van de kastelen aan de Schelde of vanuit de steden Gent, Antwerpen of Dendermonde. Een toeristisch onthaalpunt staat je te woord met informatie en brochures en er is voldoende parkeergelegenheid.

Kastelen

Steden

Meer toegangspoorten tot Rivierpark Scheldevallei

Naast de zes hoofdtoegangspoorten, telt de Scheldevallei nog heel wat locaties die geschikte startpunten zijn voor je wandeling, fietstocht of andere activiteit in de natuur. Wij geven je alvast enkele tips mee om onbezorgd je uitstap te starten vanop een geschikte locatie. Vergeet zeker ook niet ter plekke eens rond te neuzen want veel van deze locaties zijn op zichzelf al een uitstap waard.

Kalkense Meersen Donkmeer

Durmevallei

Rupelstreek

Kasteel Wissekerke in Kruibeke

Adres

Koningin Astridplein 17
9150 Bazel
03 740 04 00
Routebeschrijving

Met de wagen

Via de E17 vanuit Antwerpen: verlaat de snelweg ter hoogte van afrit 16-Kruibeke richting Melsele/Kruibeke/Beveren. Volg de Krijgsbaan (N419) naar Kruibeke en rij verder tot Bazel dorp.
Via de E17 vanuit Gent: neem afrit 15a-Haasdonk en volg de Heirstraat (N485). Na 1,4 kilometer sla je linksaf naar de Gauwstraat. Volg 1,4 kilometer en ga daarna rechtsaf naar de Kerkstraat, die je 2,4 volgt tot in Bazel. Kruis de steenweg richting kerkplein en kasteel.

Je kan parkeren in de Lange Gaanweg langs het kasteel, in de dorpskern van Bazel of aan het Sportcentrum De Dulpop (Beekdam 1, 9150 Bazel) dat op enkele honderden meter van het kasteel ligt.

Met het openbaar vervoer

Buslijnen 93, 95, 97, 99, 99S tussen Sint-Niklaas en Antwerpen Linkeroever en belbus 280 houden halt op Bazel Dorp.
Het treinstation in Sint-Niklaas wordt bediend met rechtstreekse lijnen uit verschillende grote Vlaamse steden.

Met de fiets

Het kasteel ligt op slechts 12 kilometer fietsafstand van Antwerpen. Wie zijn of haar fietstocht liever pas in Bazel start, neemt DeWaterbus uit Antwerpen tot in Hemiksem, waar het veer je overzet naar Bazel op slechts twee kilometer van het kasteel. Dit is tevens fietsknooppunt 72.

Toegangspoort tot

Het kasteel is zelf al een grote blikvanger voor een uitstap. Maar het vormt ook de toegangspoort tot je bezoek aan de Polders van Kruibeke, die zich uitstrekken achter het kasteel. Van hieruit kun je ook naar Temse fietsen. Dan kom je langs het natuurgebied Schouselbroek en het Fort van Steendorp. Of blijf dichtbij de kerktoren van Bazel en geniet van de gezelligheid van de restaurants en terrasjes.

Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde in Bornem

Kasteelstraat 34
2880 Bornem
Routebeschrijving

Met de wagen

Het kasteel ligt tussen Gent en Antwerpen en op 40 minuten rijden vanuit Brussel. Verlaat de E17 aan afrit 14-15 Sint-Niklaas en volg de N16 tot in Bornem. Wie van de A12 komt, neemt uitrit 7-Breendonk en kiest daar ook voor de N16 richting Sint-Niklaas. Voorbij Bornem zuid rijd je richting Bornem centrum. Volg de pijlen richting het kasteel. Voorbij het ziekenhuis AZ Rivierenland volg je de kasteeldreef tot aan de parking van het kasteel.

Met het openbaar vervoer

Het kasteel ligt op iets minder dan 2 kilometer wandelen van het station van Bornem, waar de lijn Antwerpen-Poperinge en de lijn Leuven-Sint-Niklaas langskomen.
De bussen van De Lijn brengen je tot aan het ziekenhuis AZ Rivierenland (lijnen 252, 257 en belbus 938 richting Boom, Puurs of Dendermonde) of tot aan het toeristisch infokantoor 'Het Landhuis' even verderop (zelfde buslijnen aangevuld met lijn 98 richting Londerzeel). Vanaf de bushaltes wandel je nog anderhalve kilometer tot aan het kasteel.

Met de fiets

Fietsknooppunt 40, aan het infokantoor van Toerisme Klein-Brabant Scheldeland in Bornem, is vlakbij. Volg vanaf dit knooppunt de Kasteelstraat tot aan het kasteel.

Toegangspoort tot

Nadat je het sprookjesachtige kasteel hebt bewonderd aan de Oude Schelde, is het tijd om de polders en het land van stille waters te verkennen. In het stiltegebied in Weert kom je helemaal tot rust tijdens je wandeling. Ook in Buitenland, Hingene en Wintam zijn er fantastische paden om te wandelen en fietsen te over. Wie houdt van historische gebouwen, kan van hieruit richting Paviljoen De Notelaer, het Kasteel d'Ursel, de Sint-Bernardusabdij of de forten van Bornem en Liezele vertrekken.

Kasteel d'Ursel in Hingene

Wolfgang d'Urselstraat 9
2880 Hingene
Routebeschrijving

Met de wagen

Het kasteel d'Ursel ligt in het centrum van Hingene, een deelgemeente van Bornem. Je kan parkeren op de parkings in de Kasteeldreef en de Wolfgang d'Urselstraat.
Wie via de E17 aan komt rijden, slaat af aan afrit 14-15 Sint-Niklaas en volgt de gewestweg N16 tot in Bornem. Verlaat hier de gewestweg en volg de Hingenesteenweg tot aan het kasteel. Vanaf de A12, uitrit 7-Breendonk nemen en de N16 volgen tot in Bornem. Afslaan en de C. van Kerckhovenstraat volgen die overgaat in de Kasteeldreef.

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Bornem ligt op 2,2 kilometer van het kasteel. Aan de bushalte Hingene Kerk aan de hoofdingang van het kasteel, nemen de lijnen 98 (Londerzeel - Puurs - Temse - Tielrode - Sint-Niklaas), 257 (Boom - Bornem - Dendermonde) en 938 (belbus) halt. De belbus heeft ook een halte aan de Notelaersdreef aan de noordingang van het domein.

Met de fiets

Fietsknooppunt 1 ligt op 800 meter van het Kasteel d'Ursel. Je dient enkel de Notelaerdreef te volgen.

Toegangspoort tot

Parkeer je wagen aan het Kasteel d'Ursel of neem het openbaar vervoer tot aan het kasteel en vertrek van hieruit om de vele polders in de buurt te verkennen: Hingenebroekpolder, Groot Schoor, Schellandpolder, Oudbroekpolder, enzovoort. Er is zelfs een gehucht dat 'Buitenland' heet en dat vlakbij de aftakking van de Oude Schelde ligt. Kortom, tussen het kasteel en de Scheldedijken ontdek je een waar wandel- en fietsparadijs!

Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat 5
9270 Laarne
Routebeschrijving

Het kasteel ligt op een boogscheut van Gent en is vlot bereikbaar met zowel de wagen, de fiets als het openbaar vervoer.

Met de wagen

Via de E40: aan de afrit ter hoogte van het knooppunt Merelbeke neem je de R4 richting Antwerpen – Zelzate. Neem de tweede afrit (n° 5 Laarne – Heusden) en sla linksaf richting centrum Laarne. Na minder dan anderhalve kilometer bevindt het kasteel zich aan je rechterkant.

Via de E17: aan de afrit ter hoogte van het knooppunt Destelbergen neem de R4 richting Brussel – Eeklo. Neem de eerste afrit n° 5 (Heusden – Laarne) en sla rechtsaf richting centrum Laarne. Na minder dan anderhalve kilometer bevindt het kasteel zich aan je rechterkant.

Je kan parkeren vlak voor het kasteel in het dorp van waar je langs de Kasteellaan naar het slot wandelt.
Er is een busparking vlakbij de ingang van het kasteel.

Met het openbaar vervoer

Van het treinstation in Wetteren kan je buslijn 34 nemen naar het kasteel (lijn Wetteren - Gent - Latem - De Pinte/St-Martens-Leerne).

Met de fiets

Het kasteel ligt in vogelvlucht op slechts tien kilometer van het centrum van Gent. Waarom niet genieten van een ommetje langs de Schelde, via de Gentbrugse Meersen en het Eendenmeer? Tussen fietsknooppunten 21 en 24 passeer je langs het kasteel.

Toegangspoort tot

De Kalkense Meersen Donkmeer liggen op fietsafstand van het kasteel, net als de Gentbrugse Meersen en Damvallei.

Foto's © Toerisme Vlaanderen

Kasteel Bornem zicht oprijlaan c Toerisme Vlaanderen
Kasteel Wissekerke c Toerisme Vlaanderen

Stad Antwerpen

Vanuit de Scheldestad sta je in een oogwenk in de prachtige natuur van Rivierpark Scheldevallei. Een citytrip in deze drukke modestad wissel je dus makkelijk af met een adempauze in de groene omgeving tussen Gent en Antwerpen.

Natuur vlakbij Antwerpen

De Polders van Kruibeke zijn het eerste en meteen ook grootste natuurgebied met overstromingsnatuur dat je stroomopwaarts zal vinden op je weg door Rivierpark Scheldevallei. Vanop het Steenplein in Antwerpen neem je simpelweg DeWaterbus die je tot in het hart van de polders brengt. Ten zuiden van Antwerpen zijn er haltes in Kruibeke en Hemiksem.

Ook de Rupelstreek, Klein-Brabant en de Durmevallei liggen op fietsafstand van de stad. En voor kilometervreters is het maar een kleine moeite om in een tachtigtal kilometer de volledige Scheldevallei te doorkruisen met de fiets!

Met de wagen, het openbaar vervoer of de fiets

In een grootstad als Antwerpen is het aanbod om te overnachten natuurlijk erg uitgebreid. Ideaal dus om zowel als toerist of als bewoner een verblijf in de stad te combineren met enkele uitstapjes naar de natuur. Antwerpen staat vlot in verbinding met trein- en busstations over heel Vlaanderen en dus ook die in de deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei. Binnen het centrum van de stad kan je je met tram of bus verplaatsen. Laat je wagen gerust achter aan de stadsrand of in een van publieke parkings.

Stad Dendermonde

Ongeveer halfweg tussen kunststeden Antwerpen en Gent vind je het charmante Dendermonde. Midden in een groene omgeving stap je in het centrum van Dendermonde regelrecht het verleden in. Met meerdere UNESCO erkenningen, heel wat stille oorlogsgetuigen en een bruisende Grote Markt vol terrasjes, is de stad zeker een bezoek waard.

Je bereikt de stad heel makkelijk via de fietsknooppunten. Zo ligt knooppunt 91 aan de Schelde. Vanuit Dendermonde verken je de groene omgeving van Vlassenbroek of de Sint-Onolfspolder. Op fietsafstand ligt ook Buggenhout bos.

In de meeste deelgemeenten van Dendermonde parkeer je gratis. Enkel in het centrum van Dendermonde en in bepaalde delen van Sint-Gillis moet je betalen of een parkeerschijf plaatsen. Ook in de stadsrand zijn voldoende gratis alternatieven.

Stad Gent

Ook fietsstad Gent is een ideale uitvalsbasis om Rivierpark Scheldevallei te verkennen. Ben je na je bezoek aan het Gravensteen helemaal in de ban van de ridders, jonkvrouwen en hun geschiedenis? Dan zijn ook de andere Scheldekastelen zeker iets voor jou!

Tussen het grote sluizencomplex bij Gent en de Scheldemonding in de Noordzee zijn er geen sluizen meer die de invloed van eb en vloed tegenhouden. Dit deel van de Schelde is dus uniek omdat de getijden hier hun stempel drukken op hoe de natuur langs de oevers van de rivier ontwikkelt.

Vlakbij de stad kan je daarom zeldzame watervogels spotten, prachtige wandelingen maken en uitwaaien op de fiets. Je hoeft er zelfs niet eens de wagen voor te nemen! Spring op je tweewieler of neem de trein of bus richting Rivierpark Scheldevallei en ga lekker herbronnen in de natuur. Vanuit Gent zijn de omgeving van de Gentbrugse Meersen, Damvallei en Kalkense Meersen Donkmeer de dichtste maar vooral ook uitstekende keuzes om getijdennatuur aan het werk te zien.

Vanaf fietsknooppunt 5 aan het Keizerspark kan je het jaagpad langs de Schelde volgen. Al na enkele kilometers wijk je even van de Scheldedijk af voor een fijn ommetje door de Gentbrugse Meersen. Iets verder rond knooppunt 11 kan je de twee meren van de Damvallei bewonderen. Of blijf het jaagpad verder volgen en richting knooppunt 34 (Wetteren) en de Kalkense Meersen. Plan je fietstocht met de fietsrouteplanner!

Kalkense Meersen 17 c TOV David Samyn

Kalkense Meersen Donkmeer

Je bezoek aan Kalkense Meersen Donkmeer start je aan Den Aard, aan het onthaalcentrum Donk, aan het infokantoor in Wetteren of het natuureducatief centrum in Kalken.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Den Aard

Aan de rand van de Kalkense Meersen ligt het gehucht Aard, een ideale uitvalsbasis om dit natuurgebied te verkennen. Deze oude wijk van Schellebelle werd in de 13e eeuw afgesloten van de rest van het dorp omdat de loop van de Schelde was veranderd. Tot in het begin van de jaren 60 verzekerde en kettingpont daarom toch verbinding met Schellebelle. Wie goed oplet, kan nog steeds de twee kettingpalen opmerken in de buurt van het huidige veer. Tegenwoordig brengt een veerboot je van oever naar oever.

Adres

Aard 1
9260 Wichelen
Routebeschrijving

Met de wagen

Wie met de wagen komt, kan parkeren op het dorpsplein van Schellebelle en de veerboot nemen.

Met het openbaar vervoer

Het station van Schellebelle bevindt zich op wandelafstand van Aard. Stap van de trein op de veerboot en betreed onmiddellijk de Kalkense Meersen aan de overkant van de Schelde.
Ook hier houden bussen 27 en 28 (tussen Gent en Dendermonde) halt. Afstappen aan bushalte Schellebelle Dorp.

Met de fiets

Aan den Aard vind je fietsknooppunt 42.

Onthaalpoort Donkmeer

De gloednieuwe, moderne Onthaalpoort aan het Donkmeer doet dienst als toeristisch infokantoor én als hedendaags museum aan de oever van het Donkmeer in Berlare. Je kan er 7 dagen op 7 terecht voor alle toeristische info en (gratis) fiets- en wandelroutes in en rond Berlare.

Aan het Donkoeverpark vertrekken en eindigen heel wat wandel- en fietsroutes. Met zo'n 280 parkeerplaatsen en de mogelijkheid om (kinder)fietsen en tandems te huren of zelfs een setje minigolf, kubb en petanque, is dit een perfecte start voor een leuke dag in de buitenlucht. Vlak naast het gebouw kan je gratis een fietspomp en twee elektrische fietslaadpalen gebruiken. Het museum maakt je wegwijs in het gebied en maakt je op speelse wijze vertrouwd met de Berlaarse natuur en geschiedenis.

Adres

Donklaan 123 (nabij, A. Nelenpad)
9290 Berlare
Routebeschrijving

Infokantoor Wetteren

Ben jij ook Weg van Wetteren? De mensen van het infopunt toerisme in het oud gemeentehuis op de Markt van Wetteren informeren je vol enthousiasme over de wondermooie omgeving waar wandelaars en fietsers naar hartenlust kunnen genieten van de prachtige natuur. Je kan er onder andere terecht voor fietsverhuur, groepsuitstappen en een groot aanbod aan brochures.

Adres

Markt 1
9230 Wetteren
Neem de zijingang via de Kerkstraat
Routebeschrijving

Met het openbaar vervoer

Het treinstation in Wetteren bereik je na een kort ritje van ongeveer twaalf minuten uit Gent-Sint-Pieters. Ook vanuit Dendermonde, Mechelen, Aalst en Brussel heb je een vlotte verbinding naar het station van Wetteren. Van hieruit is het slechts tien minuten wandelen naar de oevers van de Schelde! Bovendien houden heel wat buslijnen (27, 28, 34, 37, 46, 47, 58, 59, 130) halt in het centrum of aan het station. Met bus 27 en 28 vanuit Gent en Dendermonde en bus 46 vanuit Zottegem 'bus' je vlotjes naar Wetteren station. Bus 27 brengt je zelf naar de overkant van de Schelde. Ook bus 34 brengt je - weliswaar via een andere route - van Gent naar Wetteren.

Met de wagen

Parkeren kan gratis aan Aard of aan de Warande of betalend in de overdekte parking Scheldekaai.

Met de fiets

De vrij recente voetgangers- en fietsersbrug (fietsknooppunt 34) brengt je recht van het centrum van Wetteren naar de overkant van de Schelde om vanaf daar te genieten van de weidse vergezichten van de Kalkense Meersen.

Natuureducatief Centrum Kalken

Op de locatie van een leegstaande zoutfabriek in de Hooistraat bouwt de gemeente Laarne aan een multifunctioneel Natuureducatief Centrum. Ook de bibliotheek zal er een plaatsje krijgen en er zal ruimte zijn voor een buitenklas, tentoonstellingen en ontmoetingen. Ook nu al starten verschillende wandelingen aan de oude zoutfabriek en is Kalken een leuke startplaats voor een wandeling of fietstocht.

Bereikbaarheid Kalken

Met bus 36 reis je vanuit Gent (en Zele) naar Kalken. Afstappen kan aan 'Kalken Kerk'. Op slechts een boogscheut hiervandaan ligt het begin van de Kalkense Vaart: één van de ingangen van Kalkense Meersen Donkmeer.
Tussen fietsknooppunten 31 en 41 fiets je langs de Kalkense Vaart.
Je kan de wagen makkelijk achterlaten op het Vaartplein (routebeschrijving).

Emile Verhaeren Mie De Backer Toerisme Scheldeland 2019 092

Klein-Brabant

Klein-Brabant, dat is 800 hectare natuur, een gezonde portie erfgoed en cultuur.

Het Regionaal infokantoor 'Het Landhuis' van Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland bevindt zich in Bornem (Boomstraat 1, 2880 Bornem).

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Oude Durme David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Durmevallei

Topplaatsen om je bezoek aan de Durmevallei te starten, zijn de Mirabrug, het Molsbroek en Temse.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Mirabrug

Deze brug op de grens tussen Hamme en Waasmunster is een ware streling voor het oog. De driedelige metalen draaibrug met ijzeren vlechtwerk is dan ook een beschermd monument. Let bij start en einde van je tocht zeker op de waterstand van de Durme die onder de brug loopt. Het verschil kan hier enorm zijn want bij laagwater zie je meer slik en modder dan water!

Hier starten meerdere wandel- en fietsroutes, waaronder de Den Bunt wandelroute die je leidt langs natuurgebied Den Bunt, dat bestaat uit overstromingsgebieden en vroegere turfputten. Sluit je wandeling af op het terras van de Koolputten, een historische site die prachtig werd gerenoveerd tot B&B, restaurant en eventlocatie.

Adres

Hamveer
9220 Hamme
Routebeschrijving

Met de wagen

Aan beide kanten van de brug vind je ruime, gratis parkings. Je bereikt de Mirabrug in 10 minuten met de wagen vanuit Sint-Niklaas, 20 minuten vanuit Lokeren of Dendermonde, een halfuur vanuit Antwerpen en drie kwartier vanuit Gent.

Met het openbaar vervoer

Op 500 meter van de Mirabrug bevindt zich bushalte Hamme Roodkruisstraat waar de volgende lijnen langsrijden:

  • 91: Sint-Niklaas - Hamme - Dendermonde - Lebbeke - Aalst
  • 92: Sint-Niklaas - Hamme - Moerzeke - Dendermonde - Lebbeke - Aalst
  • 99: Antwerpen L.O. - Rupelmonde - Temse - Hamme
  • 99S: sneldienst Antwerpen - Temse - Hamme
  • 290: belbus

De dichtste treinstations zijn die van Dendermonde, Sint-Niklaas, Lokeren en Zele.

Met de fiets

Fietsknooppunten 79 en 90 liggen aan weerszijden van de brug.

Molsbroek Lokeren

Vlakbij het centrum van Lokeren ligt het Molsbroek, de bakermat van vzw Durme. Met zijn uitgestrekte moerasvlakte, elzenbroekbossen en rietvelden en natte graslanden is dit een ideale thuishaven voor tal van watervogels. Nadat vzw Durme hier in 1969 de eerste meersen inrichtte als natuurreservaat, werd het gebied sindsdien nog uitgebreid met rivierduin 'Molsbergen' en de vroegere zandwinningsplassen 'De Hamputten' en het grootste deel van 'De Hagemeersen'. Alles samen vormt Groot Molsbroek intussen een gebied van 122 hectare.

Wees welkom in het bezoekerscentrum in de Molsbergenstraat 1 in Lokeren. De permanente tentoonstelling hier is gratis toegankelijk en groepen kunnen hier op reservatie ook een begeleid bezoek starten. Ook na de openingsuren van het bezoekerscentrum kan je voor folders of informatie terecht aan het 24-uren informatiepunt. Vlak naast het bezoekerscentrum, in de insectentuin, werd een blotevoetenpad aangelegd dat vrij toegankelijk is.

Adres bezoekerscentrum

Molsbergenstraat 1
9160 Lokeren
Routebeschrijving

Met de wagen of het openbaar vervoer

Je kan parkeren langs de toegangsweg naar het bezoekerscentrum. Wie met de trein komt kan vanaf het station van Lokeren de Durme volgen en bereikt na 2 kilometer Molsbroek. Onderweg kom je trouwens langs het tweede natuurgebied in Lokeren: De Buylaers. Vlakbij het bezoekerscentrum bevindt zich de belbushalte “Lokeren Molsbroek”, deze wordt bediend door belbus 270. Op 1 kilometer van het centrum stoppen buslijn 21 (Lokeren – St.Niklaas – De Klinge – Meerdonk), 81 (Lokeren – St.Niklaas – Westakkers – Beveren – Antwerpen L.O.) en 82 (Lokeren – St.Niklaas – Haasdonk – Beveren) aan de halte Lokeren Waasmunsterbaan.

Met de fiets

Fietsknooppunten 27, 28 en 29 liggen aan de rand van het natuurgebied.

Temse

In het gerestaureerde gemeentehuis op de markt van Temse kan je terecht voor informatie, brochures, fietsverhuur en de reservatie van activiteiten zoals boottochten, begeleide rondleidingen of city golf.

Adres Toerisme Temse

Markt 1
9140 Temse
Routebeschrijving

Met de wagen

Temse maakt deel uit van regio Waasland, grenst aan het Scheldeland en is ideaal gelegen binnen de gouden driehoek Gent – Antwerpen – Brussel. De vlotte bereikbaarheid is te danken aan snel- en gewestwegen zoals de E17, N16 (met aansluiting op A12) en N41.

Gratis parkeren (eventueel met parkeerschijf) in het centrum is o.a. mogelijk achter AC De Zaat (tussen Schipperslaan en Nagelheetmakerslaan), aan de bibliotheek (Oeverstraat) of aan Cultureel Centrum Roxy (Stationsstraat). Je kan betalend parkeren aan het gemeentehuis/dekenale kerk op de Markt, op de Wilfordkaai, in de Kasteelstraat en de straten in de nabijheid van de Dienst Toerisme.

Met het openbaar vervoer

Temse is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: per trein (Sint-Niklaas - Mechelen) of per bus (lijnen 93, 95, 97, 98, 99, 99s).

Met de fiets

De hoogtepunten op het grondgebied van Temse bereik je makkelijk met het fietsknooppuntennetwerk. Knooppunt 75 ligt ter hoogte van Temsebrug aan de Schelde. Knooppunt 74 brengt je naar het hart van overstromingsgebied Schouselbroek tussen Temse en deelgemeente Steendorp. Wie de andere richting uitrijdt richting knooppunt 76 dat aan het veer Tielrode-Hamme, kan genieten van de riviernatuur van Tielrodebroek, een tweede, relatief klein gecontroleerd overstromingsgebied bij de samenvloeiing van Schelde en Durme.

Waarheen

Temse grenst aan de Schelde én de Durme is dus een ideale uitvalsbasis om langs de rivieren op ontdekking te gaan. Niet te missen zijn ook Schouselbroek en het fort van Steendorp. Net daar voorbij starten de Polders van Kruibeke.

Baksteenroute 005 Myriam Thys Dichtbij Ver Weg Toerisme Scheldeland

Rupelstreek

De abdij van Hemiksem en De Schorre in Boom zijn prima startpunten om de Rupelstreek te verkennen. Beide iconen zijn onlosmakelijk verbonden aan het steenbakkersverleden van de streek.

Het Regionaal infokantoor Toerisme Rupelstreek vzw vind je in Hoogstraat 27, 2850 Boom (T 03 361 11 06 - E info@toerismerupelstreek.be)

Foto Myriam Thys Dichtbij Ver Weg © Toerisme Scheldeland

Abdij Hemiksem

De monniken van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem waren nauw verbonden bij de ontginning van klei, de grondstof voor de bakstenen die hier overal werden geproduceerd. Een mooi park legt het imposante gebouwencomplex in een groene oase.

Adres

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem
Routebeschrijving

Met de wagen

De abdij ligt op slechts vier kilometer van de afrit Kontich-Hemiksem-Aartselaar van de A12. De parking van de abdij is bereikbaar via de Nijverheidsstraat. Er is ook parking aan feestzaal 'Depot Deluxe' of op de Scheldekaaien.

Met het openbaar vervoer

DeWaterbus brengt je op een half uurtje zonder (file)zorgen vanuit Antwerpen naar Hemiksem en terug.
Het station van Hemiksem ligt op minder dan een kilometer van de abdij. Hier is ook een bushalte voor buslijnen 14, 133, 290, 295 en 298.

Met de fiets

In vogelvlucht ligt de abdij op slechts 11 kilometer van de Grote Markt in Antwerpen. Wanneer je de fietsknooppunten volgt, komt dat neer op een mooie tocht van 15 kilometer. Knooppunt 85 ligt langs de tuinen van de abdij.

De Schorre Boom

Deze gekende eventlocatie is een bosrijk domein rond een voormalige kleiput. Mooie vijvers nemen nu de plaats in van de vroegere kleiputten. Je kan binnen het domein wandelen of van hieruit vertrekken om de Rupelstreek verder te verkennen.

Adres

Schommelei 1
2850 Boom
Routebeschrijving

Met de wagen

De Schorre ligt centraal tussen Antwerpen en Mechelen en is vlot bereikbaar via de E19 en de A12.
Via de E19 vanuit Antwerpen neem je afrit 7 Kontich en volg je de pijlen richting Boom en De Schorre.
Via de E19 vanuit Brussel neem je afrit 8 Rumst en volg je ook hier de pijlen richting Boom en De Schorre.
Via de A12 en vanuit Boom neem je afrit 9 Boom. Boven aan de afrit ga je linksaf. Je neemt de N177 (parallelweg A12) richting Antwerpen tot aan de eerste lichten. Daar ga je rechtsaf (Beukenlaan) en na 50 meter ga je opnieuw rechtsaf (Velodroomstraat). Op het rond punt neem je de eerste afslag (Velodroomstraat). Aan het einde van de straat ga je rechtsaf en op de volgende rotonde neem je de 3de afslag (Schommelei). De Schorre bevindt zich aan de linkerkant.

Je kunt gratis parkeren aan de hoofdingang van De Schorre aan de Schommelei op P1 of op P2 in de Kapelstraat.

Met het openbaar vervoer

Boom ligt op de lijn Antwerpen – Puurs. Het station van Boom ligt op 1,7 km (ca. 25 minuten) wandelen van De Schorre. Vanaf het station van Boom kun je bus 182 richting Antwerpen nemen tot aan de halte 'De Schorre' of bus 295 richting Antwerpen tot aan de halte 'Schorre'.

Er stoppen verschillende bussen aan De Schorre die vertrekken vanuit Mechelen en Antwerpen.
De halte 'Boom Voetballerstraat' bevindt zich op 200 m van de hoofdingang van het domein De Schorre.
Hier stoppen de volgende buslijnen:

  • 182: Boom - Aartselaar - Antwerpen Groenplaats
  • 132: Boom - Lier
  • 295: Boom - Antwerpen St Jansvliet
  • 298: Boom - Berchem

Als je weer vertrekt vanuit De Schorre kun je opstappen aan de halte 'De Schorre' voor de ingang van het domein in de Schommelei.
De halte “Boom Schorre” bevindt zich in de Kapelstraat.
Hier stoppen de volgende buslijnen:

  • 500: Antwerpen – Boom – Rumst – Mechelen

Lijn 500 richting Antwerpen stopt in de Schommelei aan de hoofdingang van De Schorre. Tijdens evenementen in De Schorre kan dit wijzigen.

Met de fiets

De Schorre ligt tussen de knooppunten 24 (Rumst) en 26 (Boom) van het fietsknooppuntennetwerk. De Schorre is ook vlot bereikbaar via de Rupeldijk. Er loopt een fietspad vanaf dienstparking, ter hoogte van hockeyclub Braxgata, onder de Kapelstraat door naar de Rupeldijk.