KMDM 1c Wesley Poelman

De wetlands van Wijmeers

Start je wandeling in Schellebelle. Vlak aan het dorpsplein vind je het veer dat je naar het gehucht Aard brengt.

Foto © Wesley Poelman

Wilgenkunst Will Beckers David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Het veer, wilgenkunst en meersen

Het veer zou begin 13de eeuw ontstaan zijn nadat de Schelde haar loop verlegd had. Daardoor werd de landelijke wijk Aard van het dorp afgesneden. Om met die verandering om te gaan werd een veer geïnstalleerd. Wist je dat hier tot begin de jaren 60 een veerboot was die door middel van een ketting de weg naar de overkant vond?

Tussen 4 en 97 krijg krijg je zicht op een bijzondere wilgencollectie. Dit “salicetum” is van de hand van kunstenaar Will Beckers. Hij vlocht duizenden wilgentakken in elkaar om tot deze constructie te komen die elk jaar nog mooier wordt.

Wist je dat knotwilgen typerend zijn voor het landschap in de Scheldevallei? De takken van deze wilgen worden om de drie tot twaalf jaar afgezaagd tot de stam. Zo ontstaat de “knot”, een bolvormige verdikking op de stam. Er bestaan ook knotiepen, -essen, -linden en -eiken. Door bomen op deze manier te beheren, konden mensen hun voorraad brand- en geriefhout aanspekken. Eens geknot moet een knotboom voor altijd regelmatig beheerd worden. Anders dreigen te dikke takken af te scheuren, wat de boom fataal kan worden. En dat zou zonde zijn voor het landschap en de natuur! Zo vinden heel wat vogels, vleermuizen nest- en schuilplaatsen in de holletjes van knotbomen.
(bron: www.rlsd.be)

Aan 95 kies je op deze wandeling uit twee varianten. De korte variant brengt je in het natuurgebied Wijmeers. De lange variant leidt je errond met prachtige zichten. En de terugweg, die loodst je erdoor.

Het gecontroleerd overstromingsgebied Wijmeers zal naar schatting één keer om de vijftig jaar onder water lopen. Pas als overstromingsgebieden Paardeweide en Bergenmeersen ondergelopen en gevuld zijn, treedt ook Wijmeers in werking. Het deel dat het verst van de Schelde ligt, overstroomt zelfs maar één keer om de honderd jaar. Binnen het Sigmaproject werd het niveau van het grondwater verhoogd, zodat er zich wetland ontwikkelt.
(bron: www.sigmaplan.be)

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Schellebelle veer Roeckiesworld Toerisme Scheldeland
Knooppunten

4,4 km: 1 2 4 97 95 98 92 99 93 96 4 2 1
5,9 km: 1 2 4 97 95 91 90 88 89 99 93 96 4 2 1

Vertrekplaats

Dorpsplein Schellebelle
Vlot bereikbaar per trein, per fiets of met de wagen. Je start deze wandeling met de oversteek van de Schelde per veer. De veerdienst vaart het jaar door, het uurschema vind je op www.wichelen.be. De veerman kan je roepen door de bel te luiden.

Meer info

Wandelnetwerk
Kalkense Meersen Donkmeer
cultuurdienst@wichelen.be
052 43 24 09

Kalkense Meersen Donkmeer kan je ontdekken op de wandelpaden. Honden zijn welkom aan de leiband.

Wetlands Wijmeers

Brochure 'In het spoor van de Schelde'

Deze route vind je ook terug in de brochure 'In het spoor van de Schelde'. Die verzamelt alle fantastische hotspots in het natuurgebied Kalkense Meersen - Donkmeer. Wil je extra tips om het gebied te verkennen? Neem dan onze wandel- en fietsbrochure bij de hand. Hij werd helemaal geüpdatet en telt nu maar liefst 15 wandel-, fiets- en andere tips!

Haal jouw brochure gratis op in de toeristische dienst van Berlare, Laarne, Wetteren of Wichelen of in de onthaalpoort aan de oever van het Donkmeer. Je kan meteen op ontdekkingstocht in de prachtige natuur van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Een echte aanrader!

Meer wandelingen in
Kalkense Meersen Donkmeer