Kruibeke Polders Sandra Koning Toerisme Oost Vlaanderen

Wandelen in de Polders van Kruibeke

Sta jij te popelen om dit meer dan 600 hectare grote, autoluwe natuurgebied te voet te ontdekken? Dan komen een aantal tips zeker van pas om de mooiste routes en niet te missen plekjes te vinden in de uitgestrekte polders. Er zijn tal van uitgestippelde of begeleide wandelingen, je kan er geocachen en er is een mysterieuze verteltocht die je terugbrengt naar de duistere middeleeuwen.

Foto Sandra Koning © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kasteel Wissekerke Bazel Sandra Koning c TOV

Het kasteel van Wissekerke: poort tot de Polders

Start je bezoek bij het kasteel van Wissekerke in Bazel. Het kasteel vormt een majestueuze toegangspoort tot de Polders en is het ideale vertrekpunt voor je uitstap in Polders. Samen met de gezelligheid van het dorpscentrum van Bazel, vormen het kasteel en de polders een toptrio voor een daguitstap in eigen land! Van mei tot september kan je elke vierde zondag van de maand een gegidste rondleiding door de waterburcht meevolgen. Groepsbezoeken kunnen het jaar door op aanvraag.

Foto Sandra Koning © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kijkwand Barbierbeekgeul c Sigmaplan

Barbierbeekroute

Hoewel de Polders van Kruibeke erg uitgestrekt zijn, loop je dankzij enkele bewegwijzerde routes niet verloren. Een daarvan is de Barbierbeekroute. Deze adembenemend mooie wandeling start aan de kerk van Kruibeke en is 8,4 kilometer lang. De wandelroute loopt langs verharde paden en is bijzonder rustig en stil. Daarom wordt ze ook getipt als wandeling voor wild- en vogelspotters.

De ideale locatie om vogels te observeren langs de route is de kijkwand aan Kortbroek. We nog doorstapt tot het Coninckshofke bij de Rupelmondse Kreek, kan zich ook daar installeren achter kijkwanden. Laat je betoveren door de rust van de natuur.

Foto © Sigmaplan

Kruibeke Getijdenmolen Rupelmonde David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Rupelmondse kreek wandelroute

Het geboortedorp van de wereldvermaarde cartograaf en uitvinder van het woord 'atlas' is de startplaats van deze bewegwijzerde route. Mercator werd geboren in Rupelmonde in 1512. Let op zijn standbeeld aan de kerk.

De wandelroute van 7,9 kilometer brengt je doorheen de Polders, via bezienswaardigheden zoals de getijdenmolen tot de Rupelmondse kreek, een waterpartij van bijna 10 hectare groot die in 1715 is ontstaan toen de dijken van de Schelde doorbraken. Vogels, vissen en ook bevers voelen zich hier goed thuis. Langs de oevers van de kreek werden exoten en zowat alle bouwwerken weggehaald om de natuur terug te laten herstellen. Enkel het schattige Karperhuisje bleef staan. Dit bouwseltje uit 1961 lijkt historischer te zijn dan het is, omdat het werd opgebouwd uit gerecycleerde materialen.

Om de Rupelmondse kreek te bereiken, wijkt het traject even af van het verharde jaagpad. Dit stukje van de wandeling kan nogal modderig zijn na een regenbui dus in dat geval komen regenlaarzen zeker van pas. Het ommetje via het Beverpad brengt je tot vlakbij de Rupelmondse Kreek en komt daarna terug uit op het jaagpad.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kruibeekse Kreek wandelroute c Sigmaplan

Kruibeekse Kreek wandelroute

Wie vanuit Bazel de Polders van Kruibeke wil verkennen, volgt de bordjes van de Kruibeekse Kreek wandelroute. Ook deze route is 100% verhard en brengt je naar de typische natuur van de Polders. Starten doe je aan de Sint-Pieterskerk in Bazel, een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen.

Foto © Sigmaplan

Fort Steendorp Sandra Koning c TOV

Steendorp wandelroute

Vlakbij de Polders van Kruibeke kan je ook op wandel in Steendorp en Schouselbroek. Het gehucht Steendorp, deelgemeente van Temse, dankt zijn naam aan de steenbakkerijen die hier vroeger bloeiden. In het poldergebied Schouselbroek dienden de voormalige kleiputten om grondstof te winnen voor deze nijverheid. De ligging aan de Schelde was economisch zeer interessant vanwege de transportmogelijkheden over het water.

Schouselbroek telt maar liefst 150 hectare en was een van de eerste ingedijkte polders langs de Schelde. Hij dateert uit de 13de eeuw. Aan de rand ervan ligt het Fort van Steendorp. Het bakstenen fort ziet er nogal gehavend uit. Dit komt omdat het Belgische leger het fort in 1914 moest achterlaten omdat de Duitse bezetter de fortengordel aan het doorbreken was. Voordat ze zich terugtrokken, bliezen de soldaten alle nog aanwezige munitie en wapens in het fort op. Vandaag heeft het fort geen militair nut meer en wordt het monument bewoond door... maar liefst 1200 vleermuizen! Je leert alles over het fort en het beschermd landschap errond met deze folder, inclusief wandellus 'Ontelbaar mooi' van 2 kilometer.

Foto Sandra Koning © Toerisme Oost-Vlaanderen

Castor fiber 27 Bever Saxifraga Luc Hoogenstein

Beverpad

Hoewel het zicht over de polders vanop de verharde dijkpaden onovertroffen is, moet je de natte poldernatuur ook eens van dichtbij geproefd hebben. Zo'n avontuurlijk ommetje kan perfect dankzij het Beverpad. Je bereikt dit onverharde natuurpad van 1,2 km door de trappen van de Ringdijk af te dalen richting Rupelmondse Kreek. Op de toeristische kaart van de gemeente Kruibeke is het pad onderaan in het midden aangeduid met een stippellijn. Als het goed geregend heeft, vergeet je best niet om je laarzen aan te trekken.

Foto Luc Hoogenstein © Saxifraga

Graventoren David Samyn Toerisme Oost Vlaanderen

Liefkesboomwandeling

Verder tippen we je ook nog deze wandeling van acht kilometer met start- en eindpunt in Rupelmonde. Ook hier tref je ineens heel wat highlights van de Polders van Kruibeke. De wandellus heeft haar naam te danken aan de Liefkesboom, een kunstwerk dat de plaatselijke technische school maakte naar een ontwerp van Ariane De Wit. Vroeger spraken verliefde koppeltjes namelijk af onder de linde, die door de Germanen al gewijd was aan de godin van liefde. Nu kan je er een slotje aan bevestigen als symbool voor jouw liefde.

Verder brengt de route je onder andere langs een getijdenmolen, de restanten van een vroegere burcht 'De Graventoren', een eendenkooi, het prachtige Kasteel van Wissekerke en natuurlijk dwars door de prachtige getijdennatuur. Met wat geluk spot je hier misschien een bever, reeën of een ijsvogel. Op de website van de gemeente Kruibeke kan je de wandelbrochure makkelijk raadplegen.

Wandelgids Oeverlopen

Oeverlopen

Toerisme Oost-Vlaanderen bracht een mooie wandelgids uit die je zeker zal kunnen inspireren om de Kruibeekse Polders te ontdekken. Vijf lussen brengen je langs het gevarieerde landschap dat wordt gevormd door het wassende water. Je krijgt ook tips mee voor gezellige adresjes voor een hapje of een drankje onderweg.

Mysterie in de polder

Mysterie in de polder

Wie met kinderen op pad gaat, kan zich laten leiden door het mooi geïllustreerde boek 'Mysterie in de polder' met bijgaande vertel- en belevingstocht van de Landelijke Gilden. De autoluwe route van 13 kilometer kan je gerust ook affietsen.

Aan de hand van vertelsels ontdek je spelenderwijs de geschiedenis, het erfgoed, de planten en dieren in het polderlandschap. Je kan het voorleesboek en routeplan ophalen in het Kasteel van Wissekerke, tevens begin- en eindpunt van de wandeling. Lees de verhalen (voor) uit het boek of beluister voorgelezen fragmenten online bij het juiste cijfertje op het routeplan.

Beeld © Landelijke Gilden

En zoveel meer!

Begeleide wandelingen

Het fenomenale aanbod aan wandelingen in de Polders van Kruibeke stopt hier natuurlijk nog niet. Er zijn regelmatig ook begeleide wandeltochten, onder andere georganiseerd door de Barbiergidsen of Natuurpunt.

Geocache

Je wandeltocht omtoveren tot een ware schattenjacht, doe je met geocaches. Neem simpelweg je smartphone bij de hand en start je zoektocht op basis van gps-coördinaten. De Polders van Kruibeke verstopten ook zelf een geocache met code GC3TGYN.

Wilgentunnel

Passeer tijdens je wandeling zeker ook eens langs de 30 meter lange wilgentunnel tussen het natuurgebied Kortbroek en de Scheldelei.

Vlonderpad

Over het water lopen gaat goddelijk vlotjes dankzij de vele vlonderpaden in de natuurgebieden. In de Kruibeekse Polders vind je er eentje ter hoogte van aan de Oud-Veerstraat tot aan de Schelde. Het pad verbindt zo de binnen- en buitendijk van de polders en biedt een handige verbinding van het centrum naar de rivier.

Handige kaart

Stippel je graag zelf je route uit? Dan komt dit kaartje van de gemeente Kruibeke zeker van pas. Alle toppers in Kruibeke staan erop aangeduid: de kastelen, de getijdenmolen, de watervallen aan de sluizen, de kunstwerken zoals Poldersteen en CosmoGolem, uitkijkpunten, het vlonderpad, speelterreinen en parkings. Kortom: Kruibeke laat je niet verloren lopen in haar enorme poldergebied!

Meer weten over
de Polders van Kruibeke